„ТРАДИЦИИТЕ И НИЕ“

На 24 април екипите на КСУ Карлово реализираха поредица от мероприятия под надслов „Традициите и ние“. Дейността се проведе в Международния ден на младежката солидарност като част от Националната кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

Основните акценти, представени по време на събитието  рамките на отделни работилнички, бяха: „Традиционни дейности“ – плетене, бродиране, калоферска дантела, тъкане на стан, както и Работилница „Назад във времето“ – дърворезба, работа с пирограф, тъкане на малък стан, плетене с куки.

Мероприятието започна с посещение в „Бухаловия хан“, където децата и младежите имаха възможност да се запознаят с историята на гр. Карлово, както и да се докоснат до автентични носии и занаяти, характерни за региона.

Последвалата работа по работилнички създаде възможности приближаване до традициите, но и сътрудничество, развитие на умения и множество позитивни емоции за участниците.

Чрез рисуване с пирограф върху дърво, тъкане на стан, плетене на куки, деца и възрастни показаха активност, национално самосъзнание, но и откритост към опита и желание да научат нещо ново, запознавайки се с характерни дейности и предмети от бита на други култури.

Събитието се проведе в подкрепа на развитието на младежката солидарност и междукултурното единство на различните етноси на територията на община Карлово, както и насърчаване на толерантно и солидарно отношение между поколенията в подкрепа за съхраняване на традициите.